Шпундра: лайка чи страва?
Еней був парубок моторний…А чому був моторний? Тому що їв шпундру:
І зараз попросив до столу
Латин Енеєвих бояр,
Пили горілку до ізволу
І їли бублики, кав’яр;
Був борщ до шпундрів з буряками,
А в юшці потрух з галушками,
Потім до соку каплуни…
Давня українська кухня
Ще 100 років тому в Україні існувало три види кухонь: міська, сільська та церковна.
Найбагатшою була церковна: у ній були присутні різноманітні спеції, цукор, какао. У ті часи це були дорогі інгредієнти та подейкують, що їх завозили до України спеціально для церков.
Далі йде міська кухня, яка не втратила свого розмаїття: чорна ікра, осетрина, стерлядь, фарширована риба та інше. Незвична страва колотуша – поєднання грибів з рибним бульйоном. І на десерт – гамула – запечені яблука з додаванням яєць та борошна.
Сільська кухня була побудована на кашах, але від того не втратила свого шарму. Козацькі тетері та соломахи на основі пшона, цікава «качана каша» – під час приготування пшоно та борошно «качаються» разом і кожна пшоняна зернинка вкривається тістом, сушиться, а вже потім вариться.
Точно наша
Про шпундру можна із впевненістю на 100 відсотків сказати – це суто українська страва. І що ж воно таке? Все дуже просто (і смачно) – це свинина, обсмажена на смальці з копченого сала, а потім тушена в буряковому квасі з буряками. Якщо поєднання здається незвичайним – просто спробуйте і, швидше за все, ця страва стане гарною прикрасою святкового або повсякденного столу.
Нижче короткий і зрозумілий рецепт:
Інгредієнти:
свинина (підчеревина чи грудина) — 500 грамів;
топлене сало — 2 столові ложки;
буряк — 2 штуки; цибуля — 4–5 штук;
буряковий квас — 1 склянка;
борошно — 1 столова ложка;
сіль, перець, зелень — за смаком.
Інгредієнти для бурякового квасу:
буряк — 2 штуки;
сухарі з житнього хлібу — 300 грамів;
вода — 4 літри;
цукор — 5 столових ложок.
Спосіб приготування шпундри з квасом:
Почнемо з найцікавішого у цій страві — бурякового квасу. Буряки почистіть і натріть на дрібну терку. У каструлю покладіть натертий буряк, цукор, сухарі. Налийте воду. Щільно накрийте каструлю марлею та поставте у тепле місце на 4 дні. Періодично знімайте з поверхні напою плівку. Коли квас буде готовий, процідіть його та поставте у холодильник.
Тепер приступимо до приготування м’яса. Свинину наріжте середніми шматочками та обваляйте в борошні. Посмажте м’ясо на розтопленому салі разом з цибулею.
Додайте до свинини порізаний шматочками буряк. Потім налийте склянку бурякового квасу, посоліть та поперчіть. Тушкуйте страву до готовності.
Подавати шпундру можна зі сметаною та зеленню. Її смакують як самостійну страву або з гарніром.
Наостанок
Із жалем можна сказати, що ми не готуємо і 40% від того, що куштували наші пращури. Справжня українська кухня – різноманітна, неймовірна, найсмачніша. Чому ж нам не відродити її?
Яна Невгод,
студентка факультету журналістики Університету Грінченка