Українська - сучасно і своєчасно! Проект Університету Грінченка

Їж борщ з грибами та тримай язик за зубами

Весна в наминайок асоціюється із зеленим борщем. Зголоднілі на вітаміни організми просто-таки його прагнуть.

Борщ – сакральна страва для кожного українця. І про нього – сила силенна всяких приказок та прислів’їв, насичених таким дотепним гумором, як жодні інші. І ось деякі з них:

Без добавки і борщ не смачний

Борщ без каші – удовець, каша без борщу — вдова.

Борщ без солі та без долі та без третього здоров’я.

Борщ — всьому голова.

Борщ та капуста — хата не пуста.

Борщ та каша — мати наша.

Борщ — найкраща страва.

Пісний борщ, хоч голову мий.

Борщ — хоч лице зморщ, а очі витріщ

Він любить чужі борщі пробувать.

В нас просто: борщ, каша, третя кваша.

Гіркий світ і квасний борщ.

Гулять, так гулять: бий, жінко, ціле яйце в борщ.

Де велика рада, там рідкий борщ.

Дим густий, борщ пустий.

Дим густий, борщ пустий, м’ясо вгору, пір’я вниз.

Добрий борщик, та поганий горщик.

З ним борщу не звариш.

Із нехочу з’їв три миски борщу.

Із’їла борщ до кришечки, щоб не боліли кишечки.

Їж борщ з грибами та тримай язик за зубами.

Наївся шилом борщу.

Не велика хиба, що в борщі тільки одна риба.

Не карай, боже, нічим, як борщ ні з чим.

Сьогодні борщ жонатий.

їж

А ось і рецепт для зеленого борщу, приготувавши який, можна насолоджуватись народною мудрістю:

  • Бульйон 1 л
  • Щавель 1 пучок
  • Кріп 1 пучок
  • Петрушка 1 пучок
  • Картопля 5 шт.
  • Морква 1 шт.
  • Цибуля 1 шт.
  • Зелений лук 1 пучок
  • Перепелині яйця 10 шт.
  • Сметана на свій смак
  • Окремо підсмажуємо нарізаний лук і терту моркву на рослинному маслі. Коли овочі посвітлішають, додаємо одну-дві столові ложки сметани.
  • Потім нарізаємо всю зелень. Пучок щавлю, кропу, петрушки та зеленої цибулі. Зелені не шкодуємо.
  • У бульйон з картоплею додаємо засмажену цибулю з морквою і туди ж – нарізану зелень.
  • Даємо всьому закипіти і додаємо заздалегідь зварені і охолоджені перепелині яйця, розрізані навпіл.
  • Після того, як борщик трохи настоїться, його можна сміливо їсти, додавши трохи сметанки.
  • У холодному вигляді він теж смакує.
  • Смачного!