Їж борщ з грибами та тримай язик за зубами
Весна та літо асоціюються переважно із зеленим борщем. Зголоднілі на вітаміни організми просто-таки його прагнуть.
Борщ – сакральна страва для кожного українця. І про нього – сила силенна всяких приказок та прислів’їв, насичених таким дотепним гумором, як жодні інші. І ось деякі з них:
Без добавки і борщ не смачний
Борщ без каші – удовець, каша без борщу — вдова.
Борщ без солі та без долі та без третього здоров’я.
Борщ — всьому голова.
Борщ та капуста — хата не пуста.
Борщ та каша — мати наша.
Борщ — найкраща страва.
Пісний борщ, хоч голову мий.
Борщ — хоч лице зморщ, а очі витріщ
Він любить чужі борщі пробувать.
В нас просто: борщ, каша, третя кваша.
Гіркий світ і квасний борщ.
Гулять, так гулять: бий, жінко, ціле яйце в борщ.
Де велика рада, там рідкий борщ.
Дим густий, борщ пустий.
Дим густий, борщ пустий, м’ясо вгору, пір’я вниз.
Добрий борщик, та поганий горщик.
З ним борщу не звариш.
Із нехочу з’їв три миски борщу.
Із’їла борщ до кришечки, щоб не боліли кишечки.
Їж борщ з грибами та тримай язик за зубами.
Наївся шилом борщу.
Не велика хиба, що в борщі тільки одна риба.
Не карай, боже, нічим, як борщ ні з чим.
Сьогодні борщ жонатий.
А ось і рецепт для зеленого борщу, приготувавши який, можна насолоджуватись народною мудрістю:
- Бульйон 2 л
- Щавель 1 пучок
- Кріп 1 пучок
- Петрушка 1 пучок
- Картопля 5 шт.
- Морква 1 шт.
- Цибуля 1 шт.
- Зелена цибуля 1 пучок
- Перепелині яйця 5 шт.
- Сметана на свій смак
- Окремо підсмажуємо нарізану цибулю й терту моркву на олії. Коли овочі посвітлішають, додаємо одну-дві столові ложки сметани.
- Потім нарізаємо всю зелень. Пучок щавлю, кропу, петрушки та зеленої цибулі. Зелені не шкодуємо.
- У бульйон з картоплею додаємо засмажену цибулю з морквою і туди ж – нарізану зелень.
- Даємо всьому закипіти і додаємо заздалегідь зварені й охолоджені перепелині яйця, розрізані навпіл.
- Після того, як борщик трохи настоїться, його можна сміливо їсти, додавши трохи сметанки.
- У холодному вигляді він теж смакує.
- Смачного!