Українська - сучасно і своєчасно! Проект Університету Грінченка

ЦЕ ВАМ НЕ ЖАРКОЄ

Дві господині зустрілись на кухні, перша жіночка літнього віку, велика прихильниця традиційних українських страв, а друга молода дівчина, яка звикла готувати страви нинішнього часу.

І ось молода пропонує приготувати разом дуже смачну страву «Жаркоє». Старшій стало цікаво, вона подумала, що жодного разу таке не готувала та погодилася. Поцікавилась, що потрібно для страви.

Юна перерахувала інгредієнти, розповіла спосіб приготування, старша жінка здивовано подивилась на неї, та й каже: «Та це ж душенина!». Молода не зрозуміла нічого, після всіх здивувань та гримас на обличчі старша їй пояснила, що Душенина – це старовинна українська страва з м’яса (переважно – свинини), овочів, прянощів і все це заправляється борошном. Цю страву їли з вареною картоплею, кашею, щедро поливаючи соусом.

«Цікаво, що саме душенина користувалася великою популярністю в українців, а не ваше ось це “жаркоє”, – наголосила жінка, – ця страва була справжньою прикрасою святкового столу – без душенини не обходилося жодне весілля та хрестини».

Тож будемо готувати душенину.

У давні часи душенину готували в печі. Такий спосіб приготування м’яса був найбільш поширений. Зараз ми можемо замінити піч на духовку і приготувати цю страву за допомогою цього рецепту.

Інгредієнти на 1 порцію:

– М’ясо будь-яке – 150 г

– Картопля – 2 шт.

– Цибуля ріпчаста – 1 шт.

– Морква – 1 шт.

– Перець болгарський – 1/2 шт.

– Помідор – 1 шт.

– Часник – 1-2 зубчики

– Сіль – 1/3 чайних ложки

– Перець чорний мелений

– Олія – 2 ст. ложки

– Сметана – 1,5 ст. ложки

– Вода – 1/2 Склянки

  1. М’ясо нарізаємо невеликими шматочками і обсмажуємо на рослинному маслі. Викладаємо в горщик.
  2. Готуємо овочі – чистимо і нарізаємо кубиками.
  3. Злегка обсмажуємо цибулю, моркву і картоплю. Викладаємо в горщик.
  4. Додаємо в горщик нарізані помідор і болгарський перець.
  5. Солимо і перчимо. Додаємо нарізаний часник і сметану.
  6. Заливаємо водою і закриваємо кришкою.
  7. Готуємо в духовці до готовності м’яса.

«Ось і весь процес. Правда, легко? А як смачно…» – наголошує жіночка.

Юна леді погодилась, що ми в наші часі забуваємо справжні рецепти та назви страв, які відомі ще здавна.

Наталія Манько

Більше – про відродження української національної кухні – на студентському експериментальному ресурсі:

https://nataliia2019.wixsite.com/znaty-isty-lybyty