ПОЛІСЬКА ПЕЧЕНЯ
#Смачна_історія
Затишок у домі починається з кухні… Так завжди каже моя бабуся. Бо саме в цій кімнаті творяться кулінарні дива. А ще вона мене навчила готувати печеню, яку з давних давен готують на Поліссі (Житомирщина), і яку, відповідно, навчила її робити її бабуся, а її бабусю – теж бабуся. Страви мають унікальну здатність об’єднувати навколо себе різні покоління різних століть.
Поліська печеня справді з далекого минулого. Ця друга страва стала улюбленою на столах у поліщуків… Адже була поживною та досить корисною їжею з картоплі. Господині знали, як готувати її вельми добре, адже використовували домашні овочі: картоплю, моркву, цибулю, гриби, а також джерельну воду та якісне борошно. Ви думаєте, як ці інгредієнти скомпонувати – для поліщуків це було легко. Спочатку чистили картоплю і кидали в каструлю. Моркву і цибулю, очищені від шкірки, злегка підсмажували разом зі шматочками м’яса. Потім все смажене разом з грибочками додавали до каструлі, де варилась картопелька – і перемішували. Тим часом, поки все тушкувалося на маленькому вогні, підсмажували кілька ложок борошна до коричневого кольору, до спокусливого хлібного аромату… і кидали до посудинки з картопелькою. Все це варилося, допоки всі овочі не розварювалися, а розведене водою борошно не обгорнуло кожен шматочок. Повірте, аби відчути цей «смачний» запах і скуштувати цю страву, необхідно її самостійно приготувати. Тож смачного дня вам!
Оксана Несененко,
студентка Інституту журналістики Університету Грінченка