Українська - сучасно і своєчасно! Проект Університету Грінченка

Суперузвар від Наминайок

Щоб тверезо мислити, варто пити узвар  І це не якась там вигадка, а висновок, зроблений на основі наших споконвічних традицій.
Узвар, як відомо, унікальний напій українців, який допомагав нашим предкам насититись вітамінами і зважено та обдумано ухвалити якісь рішення. Десь, взявши шаблюку, кинутись до бою, а десь, поміркувавши добре, спробувати ворога й перехитрити, повівши його всякими незвіданими манівцями. Саме за узваром могли народжуватись і якісь бізнес-плани та моделі – де висіяти зерно, як його змолотити, що покласти до комори на зиму. До узвару тягнулась рука, коли вирішували з кимось одружитись. Але вже коли думали про розлучення – то цілком ймовірно, що узвару було й мало. Тобто гарячіші й відомі всім нам такі напої, як горілка, більше мутять розум, а узвар, навпаки, – тверезить 
Тож даруємо вам рецепт узвару, який не раз випробовували СловОписні Наминайки.

Продукти:

200 г меду,
200 г чорносливу,
200 г сушених груш,
200 г сушених яблук,
100 г ізюму,
3 л води.
Помийте сухофрукти теплою водою і залийте їх на 10 хвилин холодною водою.
Накрийте узвар кришкою і залиште на 2-3 години, щоб настоявся.
Налийте в каструлю 3 л води, покладіть груші і яблука і варіть на повільному вогні 15 хвилин.
Потім додайте в узвар чорнослив та ізюм і варіть ще 10-15 хвилин.
Наприкінці додайте мед, дайте закипіти і зніміть узвар з вогню.
Процідіть узвар і подавайте до столу охолодженим.
#Словопис #Наминайки #національна_кухня#особливості #традиції #узвар