Українська - сучасно і своєчасно! Проект Університету Грінченка

ВОДОХРЕЩА: ПІРНАЮЧИ В НАРОДНІ ТРАДИЦІЇ

Воду, освячену на Водохреще, називають святою. І ледь не кожна родина, не зважаючи на своє ставлення до релігії, воліє мати в себе в домі баночку чи пляшку цієї живильної рідини. Її п’ють від недугів, кроплять оселю, заряджаючи її позитивною енергією та очищаючи від усього лихого.

А особливо сміливі та хоробрі й взагалі в ополонку з крижаною водою цього дня пірнають. Так роблять ще політики, які таким відчайдушним чином намагаються підняти собі рейтинг.

Про цілющі та лікувальні особливості води на Водохреще – ледь не легенди ходять. Її властивості вивчають навіть вчені й не мають однозначної відповіді.

Тож що у ній такого – у цій воді? Чи й справді є дива, які нам, людям, складно пояснити та усвідомити?

19 січня православні відзначають свято Хрещення Господнього. Свята, яке завершує цикл Різдвяних свят і часто супроводжується суворими морозами, які так і назвали – Хрещенські.

Воду на Водохреще освячують молебнем водосвяття, для чого вирубують ополонку у вигляді хреста, яку називають Йорданню. Вода вважається освяченою після того, як священник опускає у воду хрест.

Що цікаво – вода на Водохреще й справді змінює свою структуру, – свідчать вчені. А саме – кількість іон-радикалів у воді у цей день збільшується і вода стає м’якшою. Щорічно нібито 19 січня планета Земля отримує якесь особливе опромінення, що й збільшує біологічну активність води у всіх водоймах.

Тож як би там не було – зі святом! А доки ми віримо в дива та чудеса – доти ми й люди, а не роботи.

Тетяна Пивовар