Українська - сучасно і своєчасно! Проект Університету Грінченка

Борщ від Наминайок

Велика сила – український борщ! “З ним борщу не звариш!” – казали колись наші предки про когось поганого, вороже налаштованого. І все, це звучало для цієї людини як вирок без реабілітації))
Із борщем пов’язана певним чином навіть самоідентифікація: українці не люблять, коли на їхній борщ кажуть “щі”, і це – не лише сценки з анекдотів 
Згідно з версіями етимологів, слово борщпоходить від праслов’янської назви рослини «бърщь» (сучасна назва борщівник), чиє їстівне листя первісно використовувалось при приготуванні борщу. Потім, як відомо, борщ “всмоктав” у себе все найсмачніше, що зростало на нашій щедрій українській землі.
Тож нехай на наших життєвих шляхах трапляються лише ті, з ким можна зварити борщ, або, принаймні, його з’їсти 
Ну а вихідний для того й вихідний, щоб відчути себе наминайками і насолодитись маленькими радощами життя, з яких, як відомо, складаються великі))
Ось наш рецепт борщу із капусти, сезон на яку щойно розпочався:
Склад продуктів на 3 літри рідини (води або бульйону):

Капуста – 450 грам ;
Буряк (середній) – 150 грам;
Картопля – 400 грам;
Морква (невелика) – 1 штука;
Цибуля ріпчаста (середнього розміру) – 1 штука;
Перець солодкий (краще червоний) середнього розміру – 1 штука;
Томатна паста чи соус;
Свіжі помідори (взимку можна обійтися без них) – 350 грам;
Олія рослинна на сковороду для піджарки;
Оцет – 1 столова ложка (або за смаком);
Часник – 2 зубчики;
Зелень рубана (наприклад, кріп) – 1 столова ложка на порцію;
Сметана – за смаком або 1 столова ложка на порцію.
Процес приготування борщу із свіжої капусти покроково:
Очищену картоплю нарізати кубиками і покласти в киплячу рідину.
Нашаткувати капусту і покласти її в каструлю, а також очищений натертий буряк.
Нарізати цибулю дрібними кубиками, моркву натерти на крупній тертці і обсмажити все разом на олії протягом 3-5 хвилин.
В піджарку ввести томатну пасту або соус, додати бульйон (з каструлі, де варяться овочі). Тушкувати 10-15 хвилин під кришкою, додаючи рідину по мірі необхідності
Нарізати перець тонкою соломкою, а помідори порізати часточками. Ці інгредієнти ввести в страву за 10 хвилин до закінчення варіння.
За 3-5 хвилин до закінчення варіння борщу в каструлю додати піджарку.
Тепер потрібно заправити страву пропущеним через прес часником, накрити каструлю кришкою і вимкнути вогонь. Дати борщу настоятися протягом години.
Після цього можна подавати борщ з пампушками з часником. В тарілку додати ложку сметани і зелень, покласти порційний шматочок м’яса.
Особливо нетерплячі можуть відразу приступати до трапези, але щоб страва показало всю свою міць, овочі повинні пустити соки, які об’єднаються в дивно смачне поєднання.
#Словопис #рідна_мова #народні_традиції#вивчаймо #народна_кухня #Наминайки#борщ_не_щі