МОВА ОБЕРЕЖНОСТІ: ОБИРАЄМО ФРУКТИ ТА ОВОЧІ ВЛІТКУ
На вулицях з усіх сторін нас оточують розкладні столики з усіма делікатесами заморських країв і бабусиних городів. Черешня за всіма канонами вуличного маркетингу стає «найсолодша і найсмачніша з Одеси». Квадратик з картону повідомляє, що смачнішої полуниці ви ще в житті не смакували. І, взагалі, якщо ви випадково шукали божественну амброзію, то вона була розсипана богами на цьому не примітному дерев’яному столику. Та як же знати, що саме той плід з небес, що припав вам до смаку, не стане вашим завтрашнім кошмаром?
Ось декілька порад, як краще обирати фрукти та овочі на локаціях стихійної торгівлі:
- Фрукти та овочі повинні мати чітко виражений запах, тому що чим насиченіший аромат, тим менша ймовірність, що при вирощуванні продуктів використовували шкідливі речовини.
- Уникайте фруктів та овочів неприродно великих, гладких та ідеальної форми.
- Не варто купувати плоди, які мають неприродно яскравий колір, або дозріли нерівномірно.
- Плоди, вирощені без додавання хімікатів, мають більшу вагу, аніж ті, що удобрені.
- Просіть розрізати плід, якщо у вас є сумніви щодо його свіжості.
Особлива увага – очищенню від хімікатів куплених овочів та фруктів:
- Овочі, фрукти і зелень потрібно ретельно мити, є спеціальні засоби для обробки овочів, вони не шкідливі для організму і допоможуть позбутися шкідливих речовин на поверхні плодів.
- Замочуйте овочі та фрукти в сольовому розчині (1-2 чайні ложки солі на склянку води) як мінімум на півгодини.
- Обов’язково чистіть шкірку, саме вона в багатьох овочах є лідером за вмістом нітратів, наприклад, картопля, огірок, кабачок.
Дбайте про своє здоров’я!
Аліна Кірюшина,
студентка Інституту журналістики Університету Грінченка