Українська - сучасно і своєчасно! Проект Університету Грінченка

ВЕЛИКОДНІ ТРАДИЦІЇ В УКРАЇНІ ТА СВІТІ

Великдень – це найважливіше свято після Різдва для всіх християн по всьому світу. У цей день всюди звучить «Христос Воскрес» – «Воістину Воскрес», а родини збираються за святковим столом. Знаменному торжеству перемоги життя над смертю передує строгий піст, Чистий четвер і Страсна п’ятниця. А у Велику неділю миряни нарешті можуть насолодитися їжею, співами й гуляннями.

За декілька днів до Великодня українці починають активно готуватися до свята. У Чистий четвер господарі прибирають у себе в домівках, наводять ідеальний порядок як у помешканнях, так і в думках. Ще до сходу сонця приймають контрастний душ або купаються у водоймах, щоб очистити тіло й душу до настання моменту, коли Ісус Христос зійшов на землю. Тоді вже ставлять тісто для випікання пасок, а яйця фарбують у яскраві й насичені кольори, прикрашають їх різноманітними візерунками. На Великдень вони перетворюються у витвір мистецтва. У Страсну п’ятницю згадують про страждання Христа, а в церквах звучать молитви. Це день, коли заборонено займатися домашніми справами й веселитися. Повір’я гласить: «Хто пісні у Страсну п’ятницю співає – на Великдень сльози проливає».

Усі ці великодні традиції дуже схожі для православних і католиків. Але все одно в кожній країні звичаї святкування Христового Воскресіння відрізняються. Ягня, шоколадні зайці, білбі, нарциси – це лише декілька атрибутів Великодня в тих краях, про які ми розкажемо.

 Великобританія

Напередодні Великодня в учнів настають двотижневі канікули, а дорослі відпочивають декілька днів. У четвер британці подають милостиню, а в п’ятницю церковні дзвіниці затухають до Великої неділі. У ці дні випікають булочки, пироги з родзинками, пасхальний хліб. На вітринах крамниць, кондитерських красуються солодкі зайці, пряники, цукерки, шоколадні яйця. Дорослі готують кошики солодощів, щоб зранку привітати дітей.

А вже у неділю усі британці одягають новий та найкращий одяг і йдуть на службу. Так вони прощаються з зимою та зустрічають прихід весни, оновлення всього живого. На великодній стіл виставляють страви з баранини, легкі салати, фрикадельки, випічку, писанки, але не справжні, а шоколадні, і, звичайно ж, паску.

Для дітей влаштовують змагання. Згідно з легендою, заєць ховає пасхальні яйця в будинку, надворі, а дітлахи мають чим швидше їх відшукати. А хто більше назбирає, той отримає приз. Серед дорослих існує своя забава. У деяких місцевостях влаштовують катання відварених яєць з невеликих схилів. У кого воно прокотиться найдовше й не трісне, той перемагає.

 Німеччина

Святкові стрічки, букети з квітів, солодощі і фрукти на дверях – так починають готуватися до Великодня німці. Вулиці наряджаються шоколадними яйцями, зайцями, цукерками, які видніються в садках, на будинках, а діти бігають біля крамниць, роздивляючись ягнят у формі пирога, пряники, тістечка та багато іншого. Батьки заздалегідь збирають кошики з подарунками, а ще вигадують великодні квести для своїх чад. Малеча перевертає все в пошуках солодких скарбів.

Столи рясніють усім найсмачнішим – це блюда з риби, м’яса, штруделі, тістечка, пиріг -ягня, яке символізує місце народження Христа. А головна прикраса столу – нарциси. Німці називають їх пасхальними дзвонами. Існує вірування, що на Великдень ці квіти дзвенять.

За обіднім столом збираються всі родичі, а після вирушають на прогулянку. Часто родини виїжджають на природу. Для німців цей день знаменує переродження, коли природа звільняється від зимового покрову й нарешті вбирається у зелене вбрання. Тому вони не люблять сидіти вдома у світлий день Воскресіння Христа, а гуляють і дихають першим весняним повітрям.

 Франція

Великдень французи проводять, як і німці, на природі. У цей день повсюди люди влаштовують пікніки, а звідусіль лунають дзвони. Вони сповіщають про повернення Христа до світу живих. Але передує святу тиша, а будинки вбирають у червоні стрічки, квіти й дзвіночки. Від Страсної п’ятниці церковні дзвіниці мовчать. Так вшановують пам’ять про Христа, який спокутував людські гріхи.

Як і в Великобританії та Німеччині, солодкі зайці та яйця – основні атрибути свята, французи також не можуть уявити Великдень без них. У магазинах вишиковуються черги за випічкою, тістечками, шоколадними монетками й рибками.

Святкування починається з моменту, коли діти вже вишукують заховані солодощі та інші пасхальні подарунки вдома, на вулиці. Найчастіше їх ховають у траві в саду, і як тільки кошики наповнюються шоколадними яйцями, дітлахи поспішають до столу, де на них уже чекає частування.

Хоча французи не так строго постяться, але обов’язково відвідують церкву на Великдень. Коли повертаються додому, перед святкуванням моляться, а потім приступають до страв. У них побутує традиція дарувати освячені яйця та воду своїм друзям, рідним у цей радісний день.

Італія

У ніч на Страсну п’ятницю проходять стилізовані хрестові ходи грішників, які тягнуть за собою кайдани та несуть факели. А вже субота – день, коли все стихає. У неділю до Рима з’їжджаються сотні тисяч італійців з різних куточків країни, щоб взяти участь у святковій процесії. На головній площі Папа Римський благословляє прихожан і сповіщає про Воскресіння Христа.

Після офіційної частини, парафіяни збираються у колі сім’ї, друзів і частуються пасхальним сніданком. Зазвичай італійці випікають сирний пасхальний пиріг або коломба. Він нагадує традиційну українську паску, але має лимонний смак і аромат. Та все залежить від місцевості, кожний італійський регіон має свій рецепт великодньої випічки. На Сицилії готують пиріг із сиром, пшеницею та цукатами, на півдні – з сиром пекоріно, пармезаном, яйцями й ковбасою, а в Мілані печуть пасхального голуба. Це кекс з мигдалем і цукровими кульками.

У світлий понеділок італійці проводять час на природі, гуляють, улаштовують пікніки з друзями, рідними.

Австралія

Якщо в більшості європейських країн традиційними символами Великодня вважається шоколадний заєць, то для австралійців – це білбі. Пасхальні смаколики випікають у формі місцевої тварини, яка живе у їхній місцевості.

Перед тим, як піти до церкви на службу, австралійці їдять солодку булочку на сніданок. А на стіл уже ставлять смажене м’ясо, овочі, фрукти й різні десерти. На Пасху полюбляють безе зі шматочками ківі, полуниці, банану чи мандарин. І куди ж без великодніх шоколадних яєць!

В Австралії теж часто проводять це свято на свіжому повітрі. Місцеві вірять, що на Пасху природа очищається, а вода набуває цілющі властивості. А ще спеціально організовують фестиваль повітряних куль у вигляді пасхальних яєць, який проходить кожного року.

 

Марина Шнайдер,

Студентка 4 курсу Інституту журналістики Університету Грінченка