Українська - сучасно і своєчасно! Проект Університету Грінченка

ТРАДИЦІЇ ЩЕДРУВАННЯ

Щедрим в українців називається вечір напередодні Старого Нового року, а саме 13 січня. У цей ми готуємо великий святковий стіл, а в кожному домі раді бачити щедрувальників.

Слово «щедрівка» безпосередньо стосується спеціальної вечері — куті, яку готують після тривалого посту. Як то кажуть: «щедра кутя», на відміну від колядки, яку називали «пісною» або «бідною кутею».

Наші предки вважали ніч перед Старим Новим роком особливою і навіть казковою. Люди вірили, що опівночі «відкривається небо», і тоді у самого Бога можна просити все, чого забажаєш. Вважали також, що у цей момент вода в колодязях перетворюється на вино, і що можна побачити вогні, що блукають та вказують на місця, де заховані скарби.

У кожному домі господині готують смачні страви на вечерю. До святкового меню, зазвичай, входять пироги з сиром, м’ясом та іншою начинкою, гречані млинці, вареники зі сметаною, книші, ковбаси, смажені свинячі кишки, шлунок, смажене порося тощо. У щедрий вечір на столі має бути 12 страв, серед них – обов’язкова друга щедра кутя (перша була багата різдвяна).  Усі ці страви є традиційними для новорічного столу українців.

Звісно, таке новорічне святкування супроводжується щедруванням — старовинним звичаєм обходів хат з побажанням щастя членам сім’ї і процвітання господарства. Щедрувальники отримують ласощі і навіть кошти у якості подяки від господарів домівки.

А ось приклад відомої щедрівки, яка лунає цього вечора від хати до хати.

Щедрик

Щедрик, щедрик, щедрівочка,
Прилетіла ластівочка,
Стала собі щебетати,
Господаря викликати:
– Вийди, вийди, господарю,
Подивися на кошару,
Там овечки покотились,
А ягнички народились.
В тебе товар весь хороший,
Будеш мати мірку грошей.
Хоч не гроші, то полова,
В тебе жінка чорноброва.
Щедрик, щедрик, щедрівочка,
Прилетіла ластівочка.

 Отож нехай ваші оселі наповняться затишком, злагодою та любов’ю у щедрий вечір і щодня!

 Анна Остапенко,

студентка Інституту журналістики Університету Грінченка