Українська - сучасно і своєчасно! Проект Університету Грінченка

МОВА ОБЕРЕЖНОСТІ: ОБИРАЄМО ФРУКТИ ТА ОВОЧІ ВЛІТКУ

На вулицях з усіх сторін нас оточують розкладні столики з усіма делікатесами заморських країв і бабусиних городів. Черешня за всіма канонами вуличного маркетингу стає «найсолодша і найсмачніша з Одеси». Квадратик з картону повідомляє, що смачнішої полуниці ви ще в житті не смакували. І, взагалі, якщо ви випадково шукали божественну амброзію, то вона була розсипана богами на цьому не примітному дерев’яному столику. Та як же знати, що саме той плід з небес, що припав вам до смаку, не стане вашим завтрашнім кошмаром?

Ось декілька порад, як краще обирати фрукти та овочі на локаціях стихійної торгівлі:

  • Фрукти та овочі повинні мати чітко виражений запах, тому що чим насиченіший аромат, тим менша ймовірність, що при вирощуванні продуктів використовували шкідливі речовини.
  • Уникайте фруктів та овочів неприродно великих, гладких та ідеальної форми.
  • Не варто купувати плоди, які мають неприродно яскравий колір, або дозріли нерівномірно.
  • Плоди, вирощені без додавання хімікатів, мають більшу вагу, аніж ті, що удобрені.
  • Просіть розрізати плід, якщо у вас є сумніви щодо його свіжості.

Особлива увага – очищенню від хімікатів куплених овочів та фруктів:

  • Овочі, фрукти і зелень потрібно ретельно мити, є спеціальні засоби для обробки овочів, вони не шкідливі для організму і допоможуть позбутися шкідливих речовин на поверхні плодів.
  • Замочуйте овочі та фрукти в сольовому розчині (1-2 чайні ложки солі на склянку води) як мінімум на півгодини.
  • Обов’язково чистіть шкірку, саме вона в багатьох овочах є лідером за вмістом нітратів, наприклад, картопля, огірок, кабачок.

Дбайте про своє здоров’я!

 

Аліна Кірюшина,

студентка Інституту журналістики Університету Грінченка