Українська - сучасно і своєчасно! Проект Університету Грінченка

Диванна подорож з «філософом під кепом»

Диванна подорож з «філософом під кепом»

Відправлення потягу літературним репортажем за п’ять хвилин з платформи «українське письменство». Вам вкрай пощастило: ваш стюарт на цю подорож — Майк Йогансен, знайомство з ним, одна з найцікавіших розваг, ще попереду. Тож, читачу, чого стоїш ще на станції? Чимшвидше залазь у вагон і відшукуй своє місце. Пригоди кличуть!

 

Відправлення: знайомство

Майк Йогансен! Досить незвичне ім’я як для української літератури. Не Тарас, не Олександр, і навіть не Михайло. А звичайний собі Майкл, який виводив свій рід з остзейських німців і старобільських козаків, саме той пан любив смакувати українською мовою, творити нові форми та епатувати модерном. Його знають за різними титулами: Містифікатор автобіографії, Літературний т’ютор, а ще — Першовідкривач літературного репортажу.

Станція «Власна кімната»

Його репортажі справді мають чарівний ефект — перетворюють кожного читача або читачку на справжніх мандрівників чи мандрівниць, допомагають відвідати всі незвідані куточки рідної країни, відчути непересічні запахи та смаки тих місцевостей. Майк Йогансен був переконаний, що справжній літератор чи журналіст здатен описати мандрівку навіть своєю маленькою кімнатою в комуналці. Спробуйте й ви поділитися своїми подорожами. Чудова віртуальне відкриття на сезон локдаунів, чи не так?

Зайвий пасажир: Маяковський

Майстерний збивач імперських корон — ще один чудовий титул для Майка. У спогадах Юрія Смолича, колеги по цеху Йогансена, можна натрапити на вельми кумедний випадок з життя радянських літераторів. З дитинства репортажист захоплювався спортом, завжди підтримував чудову атлетичну форму, а під тридцять років став запеклим майстром і фанатом гри у теніс і більярд. Так, одного разу Майк Йогансен виграв партію у Володимира Маяковського, який тоді гастролював УРСР. За поразку російський літератор мусив залізти під стіл і декламувати вірш Пушкіна, якого на той час молоде модернове коло прагнуло скинути з верхівки олімпу.

Зупинка Magnus opus

Саме йому ми можемо завдячувати, що надихнув славетних Юкрейнерів на їхні мандри. «Подорож! Путешествие! Wanderung! Travel! Viaje!» — саме так можна описати magnus opus видатного репортажиста. «Подорож ученого доктора Леонардо і його майбутньої коханки прекрасної Альчести у Слобожанську Швайцарію» — це не просто його експериментальний роман, це поетична оповідь про Харківщину, майстерне змалювання місцевого люду й ландшафтів, а ще непересічна гра з читачем. Ох, і любив дурити й іронізувати зі всіма пан Майкл.

Кінцева: натхнення всюди

Прекрасно, коли хобі приносить не лише задоволення, а й натхнення для нових робіт. Майк Йогансен компенсовував свою шалену стрілецьку забаву сповна. Адже окрім крижнів, автор привозив з мисливських подорожей чимало колоритного матеріалу, історій і цілі тексти для публікацій. Так, у вступі до одного з літературних репортажів, газетяр дещо іронізує про скромні бюджети редакції: «Не такі-то багаті наші часописи, щоб виряджати експедиції до Дагестану. Просто я за свої гроші поїхав до Дагестану на тиждень — головним чином відпочити і полювати качки, бо на курорти я не їжджу». Хороший приклад для пошуку натхнення через буденні, а може й дивакуваті захоплення.

Дарина Кучережко,

студентка Інституту журналістики Університету Грінченка